23 grudnia 2012

Zupa cebulowa

Pyszna rozgrzewająca zupa



4-5 duże cebule

2 ząbek czosnku

1 litr bulionu

1 szklanka wody

1 łyżka tymianku

gałka muszkatołowa szczypta
szczypta imbiru mielonego
pół łyżeczki  sosu worcestershire ( zupa tez może się bez niego obejść)

sól, pieprz

2 łyżki masła

Kromki chleba na grzanki- 

ser żółty



W rondelku roztopić masło i wrzucić posiekana w talarki cebule oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażyć ,aż cebula się zeszkli, w żadnym wypadku nie wolno przypalić( nie śpieszyć się ,im dłużej będziemy podsmażać tym cebula więcej uwolni swojej słodyczy)następnie dodać tymianek i zalać szklanką wody. Dusić do momentu uzyskania masy z rozgotowanej cebuli. Będzie ona lekko brązowa. Przygotowujemy bulion. Dodajemy masę cebulowa i doprawiamy.Przyprawiamy, solą, pieprzem, imbirem oraz sosem.
Można podawać z grzankami usmażonymi na maśle, z groszkiem ptysiowym.Serem zółtym posypujemy po grzankach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz