Wariacji na temat oscypka jest stosunkowo nie wiele, oscypek z żurawiną jest już tak oklepany, że postanowiłam stworzyć coś nowego.
2/3 op makaronu pełnoziarnistego
25 dag boczku chudego wędzonego
2 łtżki śmietany 18 %
pół dużego oscypka lub 3 małe ( ja miałam w domu maślanego)
pietruszka suszona
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
Czosnek miażdżmy i obsmażamy z boczkiem na łyżce oleju, po wysmażeniu dodajemy kwaśną śmietanę, przyprawy, mieszamy by się nie zważyło.Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, odcedzamy ale nie przelewamy wodą ( wszystko co najlepsze w makaronie by nam uciekło)mieszamy makaron z boczkiem, na koniec oscypka ścieramy na tarle i posypujemy makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz