11 lutego 2013

Chlebek bananowy

Słodko-słone doznania :)



składniki:

100 g rodzynek
175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
125g masła( margaryna też może być)
140 g cukru
2 duże jaja
3 duże dojrzałe banany
60 gorzechów włoskich ( ja nie daje bo mój mąż jeść ich nie może)


 Zalewamy rodzynki gorącą wodą i zostawiamy na noc, odsączamy.Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, roztapiamy  masło z cukrem  do tego dodajemy po 1 jaju i delikatnie łączymy ze sobą, później rozgniecione widelcem banany, orzechy posiekane rodzynki. Następnie wsypujemy suche składniki do masła i bananów. Keksówkę smarujemy masłem i pieczemy w 170 stopniach przez ok 1h do 1h 20 min ( wszystko zależy od pieca). By chlebek był bardziej aromatyczny rodzynki można namoczyć w rumie zamiast wody. Ciekawy smak, ciężko powiedzieć z czym go jeść, najlepszy chyba jednak jest sam :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz