Składniki:
- 4 średnie gotowane buraki
- 1 duży płat matiasa
- 1 mała marchewka
- 1 jajko ugotowane
- 1 duży ziemniak ugotowany
- garść kaparów
- kilka listków bazylii
- 1 mała cebula
- majonezu ok 3-4 łyżki
Ugotowane buraki studzimy i tniemy na cienkie plastry na mandolinie ( mają być cienkie, ale nie takie ,by było przez nie wszystko widać). Ugotowaną marchewkę i ziemniaka, kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i jajko.
Na foli aluminiowej lub spożywczej układamy plastry buraków, tak by na siebie zachodziły i kleiły do siebie, mniej więcej 6 plasterków buraków w pionie i 7 w poziomie. Majonez wkładamy do rękawa cukierniczego lub do zwykłego woreczka i drobnym otworem wyciskamy na pierwszą warstwę buraków. Na buraki ląduje ziemniak, solimy wyciskamy trochę majonezu, na to marchewka, znów majonez. Następnie drobno pokrojona cebulka i drobno poszatkowane jajko i majonez. W 1/3 długości naszej rolki rozkładamy matiasa i obok niego wzdłuż kapary. Całość posypujemy posiekaną bazylią (lub pietruszka). Zawijamy rolkę w folię jak do sushi i odstawiamy na ok 1h do lodówki. Przed podaniem kroimy w roleczki i każą zdobimy majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz