21 sierpnia 2013

Placki pyszne, placki po giżycku


Placki  takie zawsze jemy gdy jesteśmy w Giżycku, odtworzyłam przepis w warunkach domowych, mąż twierdzi ,że są identyczne :) Doskonały sposób na wykorzystanie ryżu ,gdy za dużo się go ugotuje.

 Składniki:

  • Ok. 8 dużych ziemniaków
  • ½ szklanki  ryżu
  • ok. 6 cebuli
  • 3-4  ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany kwaśniej 18 %
  • trochę mięsa gulaszowego lub udziec z kurczaka
  • olej
  • vegeta
  • papryka słodka
  • suszona pietruszka
  • 1 jajko surowe
  • sól
  • pieprz
  • mąka


Placki wykonujemy podobnie jak te tradycyjne. Ziemniaki trzemy z 2 cebulami , dodajemy zgniecione ząbki czosnku .Ryż gotujemy w proporcji ½ szklanki ryżu do szklanki wody. Ugotowany i lekko ostudzony ryż wrzucamy do utartych ziemniaków, wbijamy jajko, doprawiamy  soli, pieprzu, trochę vegety, suszoną pietruszkę oraz płaską łyżkę mąki. Pieczemy wielki placek na całą  patelnie.

Sos:
 Mięso  wrzucamy do rondla , podlewamy niewielką ilością oleju oraz woda i dusimy ok. 15 min pod przykryciem. Dolewamy wody jeśli wyparowała, cebule tniemy w paski ( ok. 4 duże cebule) i dusimy razem z mięsem. Cały czas pilnujemy by woda nie wyparowała, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec hartujemy śmietanę z niewielką ilością mąki i sosu .Dolewamy do wywaru, by się nie ścięło mieszamy energicznie rózgą. Sos powinien mieć posmak słodko kwaśny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz