Placki takie zawsze jemy gdy jesteśmy w Giżycku, odtworzyłam przepis w warunkach domowych, mąż twierdzi ,że są identyczne :) Doskonały sposób na wykorzystanie ryżu ,gdy za dużo się go ugotuje.
Składniki:
- Ok. 8 dużych ziemniaków
- ½ szklanki ryżu
- ok. 6 cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany kwaśniej 18 %
- trochę mięsa gulaszowego lub udziec z kurczaka
- olej
- vegeta
- papryka słodka
- suszona pietruszka
- 1 jajko surowe
- sól
- pieprz
- mąka
Placki wykonujemy podobnie jak te tradycyjne. Ziemniaki trzemy
z 2 cebulami , dodajemy zgniecione ząbki czosnku .Ryż gotujemy w proporcji ½ szklanki
ryżu do szklanki wody. Ugotowany i lekko ostudzony ryż wrzucamy do utartych
ziemniaków, wbijamy jajko, doprawiamy soli, pieprzu, trochę vegety, suszoną
pietruszkę oraz płaską łyżkę mąki. Pieczemy wielki placek na całą patelnie.
Sos:
Mięso wrzucamy do
rondla , podlewamy niewielką ilością oleju oraz woda i dusimy ok. 15 min pod
przykryciem. Dolewamy wody jeśli wyparowała, cebule tniemy w paski ( ok. 4 duże
cebule) i dusimy razem z mięsem. Cały czas pilnujemy by woda nie wyparowała,
dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, doprawiamy solą i pieprzem, na
koniec hartujemy śmietanę z niewielką ilością mąki i sosu .Dolewamy do wywaru,
by się nie ścięło mieszamy energicznie rózgą. Sos powinien mieć posmak słodko
kwaśny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz