Składniki:
- Szczaw świeży, lub ten słoikowy
- wywar rosołowy
- 1 marchewka
- ok 3 jajek na twardo
- ok 3-4 średnich ziemniaków
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18 %
- sól
- pieprz
- trochę maggi
Do wywaru wrzucamy marchewkę, podgotowujemy, dodajemy szczaw. Ziemniakami obieramy, koimy w kostkę i gotujemy osobno ( skrobia nie zepsuje smaku zupy). Gdy szczaw zabulgocze, a marchew zmięknie dorzucamy ugotowane ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi- ostawiamy z gazu. Żółtko parzymy w 2 łyżkach zupy dokładamy śmietanę i taką mikstura zalewamy zupę. Żółtko zagęści nam zupę. Część osób podaje z miksowanymi ziemniakami, ja wole ziemniaki w kostce- nie zmieniają smaku zupy, na wierzch przystrajamy jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz