21 sierpnia 2013

Zupa szczawiowa

Kwaśna, dobrze doprawiona to smaczna zupa szczególnie dla dzieci. U mnie w domu króluje na stole dość często, ze względu, że teraz mamy do dyspozycji wygodny szczaw konserwowy w słoiku.  Ma on ta przewagę nad tym zbieranym, że nie ma już wyczuwalnych łodyg i tzw. włosków. Zupa wygląda jakby ktoś wycisną brudną ścierkę, wygląd jest mylący ale smak doskonały.


Składniki:

  • Szczaw świeży, lub ten słoikowy
  • wywar rosołowy
  • 1 marchewka
  • ok 3 jajek na twardo
  • ok 3-4 średnich ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • trochę maggi

Do wywaru wrzucamy marchewkę, podgotowujemy, dodajemy szczaw. Ziemniakami obieramy, koimy w kostkę i gotujemy osobno ( skrobia nie zepsuje smaku zupy). Gdy szczaw zabulgocze, a marchew zmięknie dorzucamy ugotowane ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi- ostawiamy z gazu. Żółtko parzymy w 2 łyżkach zupy dokładamy śmietanę i taką mikstura zalewamy zupę. Żółtko zagęści nam zupę. Część osób podaje z miksowanymi ziemniakami, ja wole ziemniaki w kostce- nie zmieniają smaku zupy, na wierzch przystrajamy jajkiem na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz