19 listopada 2013

Aglio e olio czyli czosnek i oliwa w roli głównej

      Prostota tego dania,to jego niebywała zaleta. Zawarta jest tu  cała kwintesencja smaku włoskiego. Doskonałej jakości makaron  z aromatycznym czosnkiem, wyraźnym smakiem papryczki chilli i doskonałą i oliwą z oliwek- raj na ziemi :)

Składniki:
  • ok 5 gniazd Fettucinne lub tagliatelle
  • ok 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  •  sól
  • posiekana natka pietruszki 


Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody, wlewamy kilka kropli oliwy ( makaron nie będzie się kleił ) i gotujemy al dente.Do rondla wlewamy 3 łyżki  oliwy z oliwek,  wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i chilli pokrojone w paseczki.
Podsmażamy do miękkości. Uwaga!! Nie wolno przypalić.
 Makaron odcedzamy-Nie przelewamy!!
 Mieszamy z ciepłą oliwą , posypujemy natką pietruszki i jemy od razu.
W oryginalnej wersji nie posypuje się serem, ale jak ktoś lubi to oczywiście polecam parmezan.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz