23 listopada 2013

Kurczak garam masala z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki oleju

Pierś kroimy w kostkę, z oleju i przypraw robimy marynatę i mieszamy w niej kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1h. Po tym czasie obsmażamy kurczak na oleju.

Sos garam masala:
  •  puszka mleczka kokosowego ( równie dobrze można użyć śmietany 30%)
  • 1 łyżeczka carry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Do podduszonej piersi dolewamy odrobinę wody, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem ok 15 min, pod koniec dolewamy mleczka i jeszcze dusimy ok 10 min. Dodajemy z ryżem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz