23 listopada 2013

Ser żółty zawijany w boczek, śliwka suszona zawijana w boczek

Jest to przystawka zarówno na ciepło, jak i na zimno. Istnieją dwie wersje: ser i boczek oraz śliwka suszona i boczek- obie wersje robi się identycznie i obie równie dobrze smakują.

Składniki:
  • kilka plasterków cienkiego boczku parzonego
  • kostka sera żółtego : gouda, edamski
  • do wersji z śliwką oczywiście śliwki suszone
  • jajko
  • bułka tarta
  • wykałaczki

Ser kroimy w kostki i zawijamy w plasterek boczku. Nabijamy kostkę na wykałaczkę  i obtaczamy w jajku i bułce tartej ( z śliwką postępujemy identycznie). smażymy dosłownie przez chwile na głębokim tłuszczu, dzidki pomagają w wyciąganiu i obsuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz