27 grudnia 2018

CIASTO PSZCZÓŁKA Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto proste, mocno owocowe doskonałe w sezonie zimowym, gdzie brakuje ciast owocowych. Szczególnie lubiane przez dzieci. Blaszka średnia kwadratowa.

Składniki:
na biszkopt:


  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka  delikatnie. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i dodajemy do jajek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Biszkopt pieczemy 30 min w temp. 180 stopni C.


składniki na masę:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • kostka masła (200g)
  • 2 łyżki cukru pudru
Mleko mieszamy  z miodem i budyniami. Podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Do masła dodajemy cukier puder i zimny budyń  Masę wykładamy na zimny biszkopt. Troszkę odkładamy na później, dosłownie łyżeczkę.

składniki na masę brzoskwiniowej:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 0,5 l wody
Brzoskwinie odsączamy z soku. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Gdy będzie już prawie zastygłe wylewamy na masę.
  • puszka brzoskwiń
  • kilka płatków migdałowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
Puszkę odsączamy i układamy brzoskwinie w równym rządku na musie brzoskwiniowy.
Rozpuszczamy w garnuszku czekoladę i lekko wystygniętą malujemy szprycą lub końcem łyżeczki paseczki pszczółki, oczka robimy z masy odłożonej wcześniej i wbijamy migdały tworząc skrzydełka.









1 komentarz: