22 grudnia 2019

Piernik idealny

Mokry, szybki w wykonaniu, doskonały na święta, długo utrzymuje świeżość. Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej dla gospodyń domowych.


Składniki :

  • 125 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • szklanka cukru drobnego (ja często dodaje tylko 3/4 szklanki cukru)
  • 2 łyżki dobrego miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika ( w oryginale była mieszanka przypraw- ja po prostu to uprościłam)
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja duże
Polewa: 
  • 1/3 śmietany 30%
  • 100 g czekolady deserowej


Piernik robimy w keksówce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztapiamy masło w rondelku z cukrem. Kolejno dodajemy miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao.
Gdy masło z  dodatkami ostygnie, dodajemy sodę , mleko, roztrzepane jaja i na końcu przesianą mąkę.
Wszystko łączymy na gładko i wylewamy do formy. Piernik pieczemy ok 45 min w temp 170 stopni, góra-dół.
W rondelku zagotować śmietanę, wrzucić do rozpuszczenia połamaną czekoladę i tak powstałą polewę wylać na piernik.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz