Składniki :
- 125 g masła
- 300 g mąki pszennej
- szklanka cukru drobnego (ja często dodaje tylko 3/4 szklanki cukru)
- 2 łyżki dobrego miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika ( w oryginale była mieszanka przypraw- ja po prostu to uprościłam)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka
- 2 jaja duże
Polewa:
- 1/3 śmietany 30%
- 100 g czekolady deserowej
Piernik robimy w keksówce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztapiamy masło w rondelku z cukrem. Kolejno dodajemy miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao.
Gdy masło z dodatkami ostygnie, dodajemy sodę , mleko, roztrzepane jaja i na końcu przesianą mąkę.
Wszystko łączymy na gładko i wylewamy do formy. Piernik pieczemy ok 45 min w temp 170 stopni, góra-dół.
W rondelku zagotować śmietanę, wrzucić do rozpuszczenia połamaną czekoladę i tak powstałą polewę wylać na piernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz