22 grudnia 2019

Gołąbki "inaczej" z pieczarkami

Ciekawa alternatywa dla zwykłych gołąbków, mniej się człowiek przy nich narobi, a zawsze to coś innego na obiad. Całość robimy w keksówce.

Składniki:


  • 1 kg mięsa mielonego dobrej jakości
  • główka większej kapusty
  • 300 g małych jędrnych pieczarek
  • 1/3 kukurydzy z puszki
  • 1/3 puszki groszku konserwowanego
  • 1 duża cebula
  • 3 jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ok 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła

Kapustę nacinamy przy głąbie i gotujemy z każdej strony do miękkości. Kapustę pozbawiamy ugotowanych liści. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do spęcznienia.
Podsmażamy cebulę do miękkości, dorzucamy czosnek w plastrach.Odstawiamy do wystygnięcia.
Na tę samą patelnie wrzucany masło i pokrojone w grube plastry pieczarki, po usmażeniu solimy i pieprzymy.  Mięso mielone mieszamy z cebula, namoczoną bułką, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy kapustą, Tak jak na zdjęciu.

Na kapustę układamy połowę mięsa, osypujemy połową kukurydzy i groszku. Wzdłuż nogami do góry układamy pieczarki by później w przekroju były w samym środku. Przykrywamy liściami, kolejna porcja mięsa i na to kukurydza i groszek. Zamykamy całość wystającymi liśćmi.


Formę nakrywamy folią aluminiową i pieczemy  w temp 180 st C ok 1 h.
Doskonałe na ciepło z sosem jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz