18 kwietnia 2022

Boczek rolowany


Doskonała wędlina domowa.

Składniki:
  • boczek ok 1,5 kg surowy bez skóry
  • musztarda sarepska
  • ok 5-6 ząbków czosnku
  • papryka, sól, pieprz, majeranek, płatki chili


Cały boczek smarujemy mieszanką przyprawy - z każdej strony. Strona boczku, która jest tłustsza powinna być na zewnątrz. Wewnętrzną część nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i łyżką musztardy. Zwijamy w roladę, obwiązujemy ciasno dratwą i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do  lodówki na przynajmniej 12h. Po tym czasie ściągamy folię i wkładamy boczek do rękawa do pieczenia.  Pieczemy 90 min w temp 170 min. Na 10 min przed końcem rozcinamy worek i przypiekamy jeszcze wierzch.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz