Doskonały wyraźny smak , który idealnie komponuje z jajkiem, białą kiełbasą, sprawia, że jest to ciekawa propozycja na Wielkanoc.
Składniki na 4 porcje:
- 2 kości wędzone lub żeberka
- 2 szklanki bulionu
- 3 szklanki wody
- chrzan tarty w słoiku
- 1szt marchewka
- 1 szt pietruszka korzeń
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka majeranku
- ok 3 ząbki czosnku
- szczypta papryki wędzonej w proszku
- 4 ziela angielski
- 3 listki laurowe
- 4 jajka na twardo
- 4 kiełbaski białe
- świeży koperek do ozdoby
- sól pieprz do smaku
- boczku wędzonego bez skóry 15 dag
- 3-4 średnie ziemniaki
Kości wędzone zalewamy bulionem i woda, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 15min. W miedzy czasie obieramy warzywa. Można kroić je w kostkę, przesmażyć na maśle i tak do zupy wrzucić. Ja osobiście wolę ugotować marchew i pietruszkę z wywarem wędzonym , a ziemniaki ugotować w osobnym garnku i podawać klane. Gdy warzywa zmiękną rzucamy kiełbaskę białą przekrojoną na pół i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy ok 3 łyżki chrzanu- wszystko to zależy jaki chrzan ma wsad procentowy chrzanu. Owszem, można się pokusić i chrzan zetrzeć samemu, czasami jednak lepiej sobie ułatwiać życie. Warto poszukać takiego, który ma w sobie mało ulepszaczy i nie ma w składzie mleka w proszku. Zagotowujemy z chrzanem, doprawiamy przyprawami i na koniec zabielamy. Zupę przed podaniem dekorujemy świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz