18 kwietnia 2022

Zupa chrzanowa


Doskonały wyraźny smak , który  idealnie  komponuje z jajkiem, białą kiełbasą, sprawia, że jest to ciekawa propozycja na Wielkanoc. 





Składniki na 4 porcje:
  • 2 kości wędzone lub żeberka
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 szklanki wody
  • chrzan tarty w słoiku
  • 1szt marchewka
  • 1 szt pietruszka korzeń
  • 1/3 szklanki śmietany 30% 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok 3 ząbki czosnku
  • szczypta papryki wędzonej w proszku
  • 4 ziela angielski 
  • 3 listki laurowe
  • 4 jajka na twardo
  • 4 kiełbaski białe
  • świeży koperek do ozdoby
  • sól pieprz do smaku
  • boczku wędzonego bez skóry 15 dag
  • 3-4 średnie ziemniaki


Kości wędzone zalewamy bulionem i woda, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 15min. W miedzy czasie obieramy warzywa. Można kroić je w kostkę, przesmażyć na maśle i tak do zupy wrzucić. Ja osobiście wolę ugotować marchew i pietruszkę z wywarem wędzonym , a ziemniaki ugotować w osobnym garnku i podawać klane. Gdy warzywa zmiękną rzucamy kiełbaskę białą przekrojoną na pół i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy  ok 3 łyżki chrzanu- wszystko to zależy jaki chrzan ma wsad procentowy chrzanu. Owszem, można się pokusić i chrzan zetrzeć samemu, czasami jednak lepiej sobie ułatwiać życie. Warto poszukać takiego, który ma w sobie mało ulepszaczy i nie ma w składzie mleka w proszku. Zagotowujemy z chrzanem, doprawiamy przyprawami i na koniec zabielamy. Zupę przed podaniem dekorujemy świeżym koperkiem.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz