18 kwietnia 2022

Jajka faszerowane



Doskonałe na imprezę, ale również na Święta Wielkanocne.


Przepis podstawowy:
  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Jajka kroimy wzdłuż i wyciagamy żółtka.  Miażdzymy żółtka widelcem, dodajemy majonez i przyprawy, powstałą pastą wypełniamy wnętrze połówek jaj. 


Na postawie przepisu podstawowego robimy inne smaki jajek:
  1. Jajka z awokado, łososiem i kaparami
Do przepisu podstawowego dodajemy całe awokado, łączymy z żółtkami .Wierzch jajek zdobimy kawałeczkami wędzonego łososia i kilku kaparów.


       2. Jajka z pomidorami suszonymi i fetą

Do przepisu podstawowego dodajemy  2 łyżki pokrojonych drobno pomidorów i łyżkę fety. Wierzch zdobimy pokrojonymi w talarki czarnymi oliwkami.

      3. Jajka z ćwikłą i serkiem kremowym

Do przepisu podstawowego dodajemy  2 łyżki serka philadelfia lub innego podobnego, 2 łyżki ćwikły z chrzanem, drobno kroimy filet  matijas i wrzucamy do pasty. Faszerujemy jajko, a wierzch ozdabiamy kawałeczkami śledzia.

      4 .Jajka z ogókiem konserwowym i szczypiorkiem

Do przepisu podstawowego dodajemy  pokrojonego w drobną kostke ogórka konserwowego, garstkę pokrojonego szczypiorku, łyżkę musztardy z gorczycą. Wierzch zdobimy drobno posiekanym szczypiorkiem.
 
      5. Jajka z szynką i serem żółtym

 Do przepisu podstawowego dodajemy 2 łyżki pokrojonej drobniutko szynki, garść drobno startego sera i szczypiorekdrobno pocięty. Ozdobic można szczyptą papryki w proszku.

      6. Jajka faszerowane brokułem i fetą

 Do przepisu podstawowego dodajemy kilka różyczek ugotowanego brokuła oraz łyżkę fety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch można ozdobic kiełkami lucerny lub rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz