Doskonałe na imprezę, ale również na Święta Wielkanocne.
Przepis podstawowy:
- 4 jajka na twardo
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Jajka kroimy wzdłuż i wyciagamy żółtka. Miażdzymy żółtka widelcem, dodajemy majonez i przyprawy, powstałą pastą wypełniamy wnętrze połówek jaj.
Na postawie przepisu podstawowego robimy inne smaki jajek:
- Jajka z awokado, łososiem i kaparami
Do przepisu podstawowego dodajemy całe awokado, łączymy z żółtkami .Wierzch jajek zdobimy kawałeczkami wędzonego łososia i kilku kaparów.
Do przepisu podstawowego dodajemy 2 łyżki pokrojonych drobno pomidorów i łyżkę fety. Wierzch zdobimy pokrojonymi w talarki czarnymi oliwkami.
3. Jajka z ćwikłą i serkiem kremowym
Do przepisu podstawowego dodajemy 2 łyżki serka philadelfia lub innego podobnego, 2 łyżki ćwikły z chrzanem, drobno kroimy filet matijas i wrzucamy do pasty. Faszerujemy jajko, a wierzch ozdabiamy kawałeczkami śledzia.
4 .Jajka z ogókiem konserwowym i szczypiorkiem
Do przepisu podstawowego dodajemy pokrojonego w drobną kostke ogórka konserwowego, garstkę pokrojonego szczypiorku, łyżkę musztardy z gorczycą. Wierzch zdobimy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do przepisu podstawowego dodajemy pokrojonego w drobną kostke ogórka konserwowego, garstkę pokrojonego szczypiorku, łyżkę musztardy z gorczycą. Wierzch zdobimy drobno posiekanym szczypiorkiem.
5. Jajka z szynką i serem żółtym
Do przepisu podstawowego dodajemy 2 łyżki pokrojonej drobniutko szynki, garść drobno startego sera i szczypiorekdrobno pocięty. Ozdobic można szczyptą papryki w proszku.
6. Jajka faszerowane brokułem i fetą
Do przepisu podstawowego dodajemy kilka różyczek ugotowanego brokuła oraz łyżkę fety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch można ozdobic kiełkami lucerny lub rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz