17 czerwca 2022

Brownie z truskawkami, baton truskawkowy

 Mocno czekoladowe i wilgotne, dzięki obecności truskawek. Mała blaszka.




 

Składniki:

  • 1/2 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • 2 czekolady deserowe
  • ok 12-14 truskawek 
  • 100 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

 Masło rozpuszczamy. Składniki suche (mąkę, proszek i kakao) przesiewamy  przez sito i dodajemy do nich cukry, sól, jajka i ciepłe masło ( nie gorące!). Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach C ok 25 min. Śmietanę podgrzewamy, gdy będzie już gorąca wrzucamy do niej połamaną czekoladę  i kakao. Ma wyjść gładka i lśniąca polewa czekoladowa. Na upieczone ciasto i namoczone lekko polewą ( tylko tak by się truskawki przykleiły i nie ruszały) układamy połówki truskawek i zalewamy całość polewą ( dokładnie pokrywamy truskawki). Schładzamy w lodówce co najmniej 1h.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz