Mocno czekoladowe i wilgotne, dzięki obecności truskawek. Mała blaszka.
Składniki:
- 1/2 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 2 jajka
- cukier z wanilią 1 łyżeczka
- szczypta soli
- 2 czekolady deserowe
- ok 12-14 truskawek
- 100 ml śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuszczamy. Składniki suche (mąkę, proszek i kakao) przesiewamy przez sito i dodajemy do nich cukry, sól, jajka i ciepłe masło ( nie gorące!). Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach C ok 25 min. Śmietanę podgrzewamy, gdy będzie już gorąca wrzucamy do niej połamaną czekoladę i kakao. Ma wyjść gładka i lśniąca polewa czekoladowa. Na upieczone ciasto i namoczone lekko polewą ( tylko tak by się truskawki przykleiły i nie ruszały) układamy połówki truskawek i zalewamy całość polewą ( dokładnie pokrywamy truskawki). Schładzamy w lodówce co najmniej 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz