Oryginalna nazwa to "Red Riding Hood Salad". Sałatka jest prosta w wykonaniu, cieszy oko i smakuje zdumiewająco dobrze. W niektórych wersjach granat zastąpiony jest pomidorem- osobiście uważam, że wersja z granatem lepiej się komponuje, ale jeśli nie lubisz granatu zmień na świeżego pomidora bez skórki i nasion.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- marchewka średnia
- 1 pierś z kurczaka podwójna
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 1 granat
- garść obranych orzechów włoskich
- ok 15 dag cera żółtego typu gouda
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzą i obsmażamy na rumiano. Ziemniaki z marchwią gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy, trzemy na dużych oczkach. Śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy sola i pieprzem.
Na dnie szklanej miski od dołu układamy kurczaka- smarujemy go sosem śmietanowo-majonezowym. Na to układamy tarte ziemniaki, smarujemy sosem. Wyżej ląduje marchewka na to sos. Jajka również ścieramy na tarce smarujemy sosem i układamy na marchewkę. Kolejna warstwa to ser żółty utarty , garść poszatkowanych orzechów włoskich i na koniec zwieńczeniem sałatki jest warstwa z pestek granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz