12 czerwca 2022

Sałatka czerwony kapturek

 Oryginalna nazwa to "Red Riding Hood Salad". Sałatka jest prosta w wykonaniu, cieszy oko i smakuje zdumiewająco dobrze. W niektórych wersjach granat zastąpiony jest pomidorem- osobiście uważam, że wersja z granatem lepiej się komponuje, ale jeśli nie lubisz granatu zmień na świeżego pomidora bez skórki i nasion.



Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • marchewka średnia
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 1 granat
  • garść obranych orzechów włoskich
  • ok 15 dag cera żółtego typu gouda
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku

 Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzą i obsmażamy na rumiano. Ziemniaki z marchwią gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy, trzemy na dużych oczkach. Śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy sola i pieprzem.

Na dnie szklanej miski od dołu układamy kurczaka- smarujemy go sosem śmietanowo-majonezowym. Na to  układamy tarte ziemniaki, smarujemy sosem. Wyżej ląduje marchewka na to sos. Jajka również ścieramy na tarce smarujemy sosem i układamy na marchewkę. Kolejna warstwa to ser żółty utarty , garść poszatkowanych orzechów włoskich i na koniec zwieńczeniem sałatki jest warstwa z pestek granatu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz