Inaczej shakshuka - danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Danie składa się z jajek duszonych w pomidorowym sosie, dodatki mogą być według własnego uznania: z awokado, szpinakiem, fetą, papryką, serem żółtym, szczypiorkiem, kawiorem- ogranicza nas tylko wyobraźnia. Doskonałe na śniadanie, ale również jako lekka kolacja.
Składniki na 1 dużą porcję podstawową:
- 3 jajka
- 1 mała cebula,może być czerwona
- 1 mała papryka czerwona
- pomidory w puszce całe lub w kawałkach
- 2 ząbki czosnku
- pół dojrzałego awokado
- czosnek niedźwiedzi suszony
- sól
- pieprz
- szczypta roztartego kuminu
- szczypta gałki
- szczypta ostrej papryki w proszku
Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulkę, po 5 minutach dorzucamy drobno posiekana paprykę i dusimy do miękości. W kolejnym etapie wlewamy pomidory i dusimy do momentu, aż woda wyparuje. Po tym czasie wbijamy jaka doprawiamy przyprawami i przykrywamy pokrywką do lekkiego ścięcia jajek. Pod sam koniec układamy awokado i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim ( szczypiorek też fajnie się komponuje).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz