13 czerwca 2022

Szakszuka-danie z Bliskiego Wschodu

 Inaczej shakshuka - danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Danie składa się z jajek duszonych w pomidorowym sosie, dodatki mogą być według własnego uznania: z awokado, szpinakiem, fetą, papryką, serem żółtym, szczypiorkiem, kawiorem- ogranicza nas tylko wyobraźnia. Doskonałe na śniadanie, ale również jako lekka kolacja.


Składniki na 1 dużą porcję podstawową:

  • 3 jajka
  • 1 mała cebula,może być czerwona 
  • 1 mała papryka czerwona
  • pomidory w puszce całe lub w kawałkach
  • 2 ząbki czosnku
  • pół dojrzałego awokado
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • sól
  • pieprz
  • szczypta roztartego kuminu
  • szczypta gałki
  • szczypta ostrej papryki w proszku

 

 Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulkę, po 5 minutach dorzucamy drobno posiekana paprykę i dusimy do miękości. W kolejnym etapie wlewamy pomidory i dusimy do momentu, aż woda wyparuje. Po tym czasie wbijamy jaka doprawiamy przyprawami i przykrywamy pokrywką do lekkiego ścięcia jajek. Pod sam koniec układamy awokado i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim ( szczypiorek też fajnie się komponuje).

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz