Jedna masa 3 możliwości:
- mascarpone 250 gr
- 250ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, odkładamy 1/3 na później, a do reszty wrzucamy mascarpone i ubijamy całość na gęsto.
I wersja: tiramisu mini
- biszkopty
- zaparzoną kawę rozpuszczalną
- likier amaretto lub olejek migdałowy
- masa w formie podstawowej
Biszkopty moczymy w zaparzonej kawie z alkoholem lub olejkiem.
Układamy na dnie pojemniczka - na to masa, znów biszkopty- masa, biszkopty i na wierzch rozetki z mascarpone posypane gorzkim kakao.
II wersja: Oreo mini
- pokruszone ciastka oreo lub gotowy gruz oreo (Action)
- masa podstawowa
- listki mięty do ozdoby
Kruszonka oreo na dno, na to masa, oreo, masa i na wierzch oreo, całość ozdabiamy listkiem mięty.
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- ubita śmietana (którą odłożyliśmy)
- kilka truskawek
- pół galaretki truskawkowej
- klika borówek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie, ale dalej jest lejąca dodajemy delikatnie do ubitej śmietany mieszamy, uzupełniamy pojemniczki do połowy musem.Wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 180 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, truskawki blendujemy na mus. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do musu truskawkowego. Wylewamy na czekoladowy mus i do lodówki. Ozdabiamy borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz