13 czerwca 2022

Miniporcje, deserki,oreo mini, tiramisu mini, mus czekoladowy mini

 Jedna masa 3 możliwości:

  • mascarpone 250 gr
  • 250ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, odkładamy 1/3 na później, a do reszty wrzucamy mascarpone i ubijamy całość na gęsto.

I wersja: tiramisu mini

  • biszkopty
  • zaparzoną kawę rozpuszczalną
  • likier amaretto lub olejek migdałowy 
  • masa w formie podstawowej

Biszkopty moczymy w zaparzonej kawie z alkoholem lub olejkiem.

Układamy na dnie pojemniczka - na to masa, znów biszkopty- masa, biszkopty i na wierzch rozetki z mascarpone posypane gorzkim kakao.

II wersja: Oreo mini

  • pokruszone ciastka oreo lub gotowy gruz oreo (Action)
  • masa podstawowa
  • listki mięty do ozdoby

Kruszonka oreo na dno, na to masa, oreo, masa i na wierzch oreo, całość ozdabiamy listkiem mięty.

 III wersja Mus czekoladowy z musem z truskawek
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • ubita śmietana (którą odłożyliśmy)
  • kilka truskawek
  • pół galaretki truskawkowej
  • klika borówek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie, ale dalej jest lejąca dodajemy delikatnie do ubitej śmietany mieszamy, uzupełniamy pojemniczki do połowy musem.Wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 180 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, truskawki blendujemy na mus. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do musu truskawkowego. Wylewamy na czekoladowy mus i do lodówki. Ozdabiamy borówkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz