17 czerwca 2022

Enchilada z misem mielonym

 


 

 Składniki :

  • 6 tortilli pszennych (kukurydziane w przepisie oryginalnym)
  • 500g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • czerwona cebula
  • kulka mozzarelli
  • 20 dag sera żółtego ( o ostrym smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • można dodać również puszkę fasoli czerwonej

Sos do enchilady:

  • puszka pomidorów krojonych lub passata
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1/2 suszonego czosnku
  • szklanka bulionu
  • 1/2 łyżeczko oregano
  • sól, pieprz

Do rondelka wlewamy pomidory z puszki i oliwę, szklankę bulionu i zagotowujemy do zredukowania wody na koniec. Doprawiamy i  dusimy jeszcze chwile. 

Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę czerwoną cebule, gdy zmięknie dorzucamy mięso i obsmażamy. Po ok 10 min wlewam pomidory w puszcze oraz fasole ( jeśli taki wariant wybierzemy), przyprawiamy. Woda ma się lekko zredukować, ponieważ każdą z tortilli zanurzamy w tym mięsie. Tortilla zrobi się elastyczna i nadziewamy ją farszem mięsnym i startym serem żółtym. Zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem enchilada, a wierzch dekorujemy mozzarellą,  cebulką czerwoną i suszonych czosnkiem niedźwiedzim bądź oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz