13 czerwca 2022

Gulasz z batatami i czerwoną soczewicą

 

 Składniki:

  • ok 400g łopatki lub karczku
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ziemniaki
  • 2 bataty
  • ok 250g passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • kumin roztarty
  • płatki chili
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Mięso kroimy w niedużą kostkę, obsmażamy w garnku na, na drugiej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę  i czosnek. Dorzucamy zeszkloną cebulkę z czosnkiem do mięsa i zalewamy bulionem. Dusimy ok 20 min. Paprykę, ziemniaki i bataty kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. wsypujemy soczewice i do garnka i podlewamy passatą. Dusimy ok 15 min, dolewamy wody wedle potrzeby. Przyprawiamy do smaku, można dołożyć świeżą natkę z pietruszki. Gotujemy do momentu aż wszystko zmięknie. Soczewica bardzo ciągnie wodę, dlatego trzeba pilnować by gulasz się nie wygotował.

 

 

 

 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz