Składniki:
- ok 400g łopatki lub karczku
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 czerwone papryki
- 3 ziemniaki
- 2 bataty
- ok 250g passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- kumin roztarty
- płatki chili
- 2 szklanki bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
Mięso kroimy w niedużą kostkę, obsmażamy w garnku na, na drugiej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Dorzucamy zeszkloną cebulkę z czosnkiem do mięsa i zalewamy bulionem. Dusimy ok 20 min. Paprykę, ziemniaki i bataty kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. wsypujemy soczewice i do garnka i podlewamy passatą. Dusimy ok 15 min, dolewamy wody wedle potrzeby. Przyprawiamy do smaku, można dołożyć świeżą natkę z pietruszki. Gotujemy do momentu aż wszystko zmięknie. Soczewica bardzo ciągnie wodę, dlatego trzeba pilnować by gulasz się nie wygotował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz