Do tej pory podchodziłam do pieczenia własnej pity jak pies do jeża. Dobry przepis na pewno to ułatwia.
Składniki na pite:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 3/4 łyżeczki soli
Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Do rozczynu dosypujemy 1 szklankę mąki. Odstawiamy wymieszane na 15 min. Po tym czasie dodajemy oliwę, sól i 1 1/2 szklanki mąki. Długo wyrabiamy podsypując pozostała mąką ( nawet 15 min). Odkładamy do wysmarowanej oliwą miski i zostawiamy na 30 min. Z ciasta tworzymy ok 8 kulek ( wielkość zależy od wielkości patelni, 8 sztuk - średnia patelnia). Zostawiamy do wyrośnięcia co najmniej 1h, ale 2 h byłoby najlepiej. Przykrywamy ściereczką. Kulki spłaszczamy i i wałkujemy lekko na placek ( nie za cienki - taki ok 1,5 cm). Patelnie lub blaszkę mocno nagrzewamy, wlewamy niewielką ilość oleju i pieczemy po ok 3min z każdej strony. Jeśli podczas pieczenia, nie tworzą się na powierzchni placka wybrzuszenia,to znak, że patelnia jest słabo nagrzana. Po wystygnięciu kroimy placek na pół i z każdej połowy nożem tworzymy w wzdłuż kieszonkę.
Nadzienie:
- szpinak świeży
- mozzarella w oleju
- feta
Tu oczywiście w dowolnych proporcjach nadziewamy pite dobrociami i zapiekamy na patelni lub w grillu elektrycznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz