17 czerwca 2022

Pita domowa nadziewana pomidorami suszonymi , feta, mozzarelą i szpinakiem

Do tej pory podchodziłam do pieczenia własnej pity jak pies do jeża. Dobry przepis na pewno to ułatwia.


Składniki na pite:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 3/4 łyżeczki soli

Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Do rozczynu dosypujemy 1 szklankę mąki. Odstawiamy wymieszane na 15 min.  Po tym czasie dodajemy oliwę, sól i 1 1/2 szklanki mąki. Długo wyrabiamy podsypując pozostała mąką ( nawet 15 min). Odkładamy do wysmarowanej oliwą miski i zostawiamy na 30 min. Z ciasta tworzymy ok 8 kulek ( wielkość zależy od wielkości patelni, 8 sztuk - średnia  patelnia). Zostawiamy do wyrośnięcia co najmniej 1h, ale 2 h byłoby najlepiej. Przykrywamy ściereczką. Kulki spłaszczamy i i wałkujemy lekko na placek ( nie za cienki - taki ok 1,5 cm). Patelnie lub blaszkę mocno nagrzewamy, wlewamy niewielką ilość oleju i pieczemy po ok 3min z każdej strony. Jeśli podczas pieczenia, nie tworzą się na powierzchni placka wybrzuszenia,to znak, że patelnia jest słabo nagrzana. Po wystygnięciu kroimy placek na pół i z każdej połowy nożem tworzymy w wzdłuż kieszonkę.

Nadzienie:

  • szpinak świeży
  • mozzarella w oleju
  • feta

Tu oczywiście w dowolnych proporcjach nadziewamy pite dobrociami i zapiekamy na patelni lub w grillu elektrycznym.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz