Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- kawałek chorizo
- 2 kulki mozzarelli w zalewie
- kilka listków szpinaku
- sól, pieprz
- cebula czerwona
- suszone oregano
Piersi wybieramy średniej wielkości, ale wysokie. Pod kątem tniemy nożem, by zrobić kieszonki, uważamy by nie przeciąć piersi o końca. Kieszonek powinno być ok 5-6 ( zależny od wielkości piersi). Chorizo obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, mozzarelle odsączamy kroimy w plastry. Do kieszonek wkładamy po jednym plasterku chorizo, mozzarelli i jednym listku szpinaku. Całe danie dusimy na patelni dużej co najmniej 28 cm z wyższym rantem. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na olej do zarumienienia. Dolewamy pulpę pomidorową. Na to układamy piersi, na wierzch układamy pozostałe plasterki sera i oprószamy oregano, solą i pieprzem. Dusimy pod pokrywką ok 10 min na średnim ogniu, dolewamy pół szklanki wody lub bulionu i dusimy kolejne 10 min pod pokrywką. Mięsko wychodzi soczyste. Podajemy z redukowanym sosem. Bardzo pasują kluski kładzione, kopytka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz