Składniki na 2 tatary:
- 1 bakłażan
- 3 papryki czerwone
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 6-7 pieczarek marynowanych
- garść zielonych oliwek
- 2 żółtka
- oliwa z oliwek
- gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Bakłażana kroimy w grubsze plastry, oprószamy solą, czekamy ok 10 min, aż warzywo puści soki, po tym czasie ściągamy nadmiar wilgoci z bakłażana ręcznikiem papierowym. Blaszkę od pieca wykładamy papierem do pieczenia, układamy plastry bakłażana, paprykę i pomidory w całości. Podlewamy oliwą z oliwek i układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy w 190 stopniach do miękkości (skórka z pomidora i papryki ma ładnie odchodzić. Studzimy warzywa. Bakłażana w całości kroimy w drobną kostkę, paprykę obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i też drobno kroimy. Z pomidora ściągamy skórę i wyrzucamy nasiona, kroimy drobno.
Wszystko mieszamy z sobą, formujemy w kulkę lub przy użyciu ringu, na środek delikatnie kładziemy żółtko. Pieczarki, cebulę i oliwki drobno koimy i układamy obok. Konsumować należy po zmieszaniu całości, dosoleniu i popieprzeniu do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz