3 stycznia 2023

Tatar z pieczonych warzyw

 


Składniki na 2 tatary:

  • 1 bakłażan
  • 3 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 6-7 pieczarek marynowanych
  • garść zielonych oliwek
  • 2 żółtka
  • oliwa z oliwek
  • gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Bakłażana kroimy w grubsze plastry, oprószamy solą, czekamy ok 10 min, aż warzywo puści soki, po tym czasie ściągamy nadmiar wilgoci z bakłażana ręcznikiem papierowym. Blaszkę od pieca wykładamy papierem do pieczenia, układamy plastry bakłażana, paprykę i pomidory w całości. Podlewamy oliwą z oliwek i układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy w 190 stopniach do miękkości (skórka z pomidora i papryki ma ładnie odchodzić. Studzimy warzywa. Bakłażana w całości kroimy w drobną kostkę, paprykę obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i też drobno kroimy. Z pomidora ściągamy skórę i wyrzucamy nasiona, kroimy drobno. 

Wszystko mieszamy z sobą, formujemy w kulkę lub przy użyciu ringu, na środek delikatnie kładziemy żółtko. Pieczarki, cebulę i oliwki drobno koimy i układamy obok. Konsumować należy po zmieszaniu całości, dosoleniu i popieprzeniu do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz