Tortownica 21cm.
Składniki:
- 110g masła+ 50g do smarowania
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 duże jajka
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- ok 5-6 łodyg rabarbaru
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjątkiem jest 50g masła, które użyjemy na spód. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 3/4 szklanką cukru ( może być pół szklanki, by nie było takie słodkie).
Odstawiamy na chwilę. Tortownice wykorzystać najlepiej taką, która ma dno na stałe, wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy na tarce twarde masło. Na to układamy odsączone z płynu kawałki rabarbaru. Miękkie masło łączymy ze szklanką cukru i miksujemy na puszysta białą masę, dodajemy do masy skórkę z pomarańczy, sok, wbijamy jajka i razem miksujemy. Na końcu naprzemiennie śmietanę z mąką i proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wylewamy delikatnie na rabarbar, wyrównujemy.
Kruszona:
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Wszystko łączymy w drobną kruszonkę i wysypujemy na masę.
Pieczemy w nagrzanym piecu do 180 stopni C ok 60 min góra-dół ( na środkowym piętrze)
Jeśli nie macie pełnej formy, tylko odpinaną tortownicę, musicie do pieczenia wsadzić blaszkę na dół, bo może kapać z tortownicy. Po upieczeniu odkładamy na 5 min, po czym odwracamy ciasto do góry. Zamiast rabarbaru można również użyć truskawek, wiśni itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz