Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200ml śmietany 18%
- 150 g margaryny
- 100g masła ( można dać całą margarynę zamiast masła)
- 1 łyżka cukru pudru
- esencja waniliowa
- 1 żółtko L
- marmolada twarda
Margarynę i twarde masło łączymy z cukrem pudem i żółtkiem i nożem siekamy. Dodajemy mąkę i esencję oraz śmietanę. Zagniatamy całość i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1h. Po tym czasie wałkujemy ciasto cieniej niż na pierogi i formujemy prostokąt. Na brzeg ciasta układamy wzdłuż marmoladę, zawijamy raz i ponownie jeszcze raz tworząc rulon. Odcinamy rulon od reszty ciasta, spłaszczamy go trochę i wycinamy odcinki ok 8cm. Nacinamy każdy odcinek ok 5 razy tworząc grzebyk, do pieczenia delikatnie go wyginamy. I tak tworzymy grzebyki do skończenia ciasta. Pieczemy ciastka w temp 170 stopni C ok 25-30 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga! Nie zmieniajcie margaryny na masło, same masło spowoduje że ciastka wyjdą twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz