12 maja 2023

Placki greckie śniadaniowe

 


Składniki:

  • 4-5 szt pomidorów dojrzałych
  • 150g fety
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprzu do smaku
  • 130g maki pszennej
  • olej do smażenia

Pomidory kroimy na pół i wycinamy nasiona, miąższ kroimy bardzo drobno ( skórkę zostawiamy), cebule i szczypiorek również drobno kroimy, dodajemy pokruszony ser, przyprawy i mąkę, mieszamy i smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju na złoto. Jeśli masa jest za lejąca dodajemy jeszcze mąki. Placki dobre są na zimno jak i na ciepło. Z tej porcji wychodzi ok 8 szt niedużych placków. Można podawać je z sosem tzatzyki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz