20 czerwca 2023

Sernik z czereśniami

 

Składniki:

Spód:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 duże żółtka
  • 200g zimnego masła
  • ok 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • ok 600g sera z wiaderka
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy ( suchy)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • esencja waniliowa
  • pół kilograma czereśni obranych

Beza:

  • Białka
  • 0,5 szklanki culer

Ze składników na kruche wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części. Odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy połowę ciasta. Składniki na masę serową łączymy ( można mikserem) i wylewamy  na kruche ciasto.Na masę układamy gęsto owoce. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec dodajemy cukier i ubijamy dalej,aż białka będą lśniące, gęste i śnieżnobiałe. Tak ubite wylewamy na czereśnie i przykrywamy ciastem startym na tarce. Całość pieczemy ok 50 min w temp 180 stopni. Jeśli wierzch będzie się za szybko rumienił przykrywamy folią aluminiową. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz