18 lipca 2023

Jagodzianki z kruszonką





Składniki:

  • ok 500 g mąki typ 550
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru
  • 9g drożdży suchych piekarskich lub 30g świeżych
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli

Z ciepłego mleka ( ok 37 stopni), cukru i 2-3 łyżek mąki przyrządzamy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dolewamy rozpuszczone chłodne masło, sól, resztę mąki, esencje waniliowa i dorzucamy 3 żółtka.Ugniatamy ok 5 min, miskę smarujemy oliwą i układamy w niej ciasto do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok 1,5 h. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy i zostawiamy pod ścierką na pół godziny.

Nadzienie:

  • 40o g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Reszta składników:

  • Białka z 3 jaj
  • cukier puder do posypania

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60g masła zimnego

Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę.

Jagody myjemy i dokładnie osuszamy, dodajemy do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

Bierzemy miseczkę jak na zupę, oprószamy mąką i wkładamy pojedynczo krążek ciasta, wypełniamy 2 łyżkami jagód i zawijamy brzegi do środka i na koniec dzióbek skręcamy- to spowoduje, że farsz nie wycieknie i wejdzie go dużo. Kładziemy łączeniem do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy odstępy, bo jagodzianki podwajają wielkość ( ja piekę na dwa razy po 4).Wierzch bułek smarujemy białkiem i wysypujemy kruszonką.

Pieczemy góra-dół w temp 190 stopni c ok 17 min.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz