Składniki:
- ok 500 g mąki typ 550
- 100g rozpuszczonego masła
- 3 duże żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100g cukru
- 9g drożdży suchych piekarskich lub 30g świeżych
- esencja waniliowa
- szczypta soli
Z ciepłego mleka ( ok 37 stopni), cukru i 2-3 łyżek mąki przyrządzamy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dolewamy rozpuszczone chłodne masło, sól, resztę mąki, esencje waniliowa i dorzucamy 3 żółtka.Ugniatamy ok 5 min, miskę smarujemy oliwą i układamy w niej ciasto do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok 1,5 h. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy i zostawiamy pod ścierką na pół godziny.
Nadzienie:
- 40o g jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Reszta składników:
- Białka z 3 jaj
- cukier puder do posypania
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 60g masła zimnego
Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę.
Jagody myjemy i dokładnie osuszamy, dodajemy do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Bierzemy miseczkę jak na zupę, oprószamy mąką i wkładamy pojedynczo krążek ciasta, wypełniamy 2 łyżkami jagód i zawijamy brzegi do środka i na koniec dzióbek skręcamy- to spowoduje, że farsz nie wycieknie i wejdzie go dużo. Kładziemy łączeniem do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy odstępy, bo jagodzianki podwajają wielkość ( ja piekę na dwa razy po 4).Wierzch bułek smarujemy białkiem i wysypujemy kruszonką.
Pieczemy góra-dół w temp 190 stopni c ok 17 min.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz