25 lipca 2023

Kulebele

 

Kluski śląskie z roladą wieprzową inaczej

Składniki:

  • 1kg ziemniaków obranych, ugotowanych
  • mąka ziemniaczana
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa:

  • ok 40 dag gotowej wieprzowiny szarpanej
  • 1-2 kiełbasy śląskie
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 plastry boczku
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • jeśli suche to 2 łyżki gotowego sosu pieczeniowego
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowane ziemniaki studzimy. W misce ugniatamy na płasko ziemniaki, przepuszczone przez praskę. Dzielimy nożem na 4 części, jedną część ziemniaków wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (z lekką górką). Dokładamy 1 łyżkę mąki pszennej jajka i sól. Zagniatamy ziemniaki. Z tej ilości powinno wyjść ok 8 dużych kulebeli. 

Składniki na nadzienie drobno kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz musztarda, jeśli farsz jest suchy dodajemy łyżke lub 2 sosu pieczeniowego.. Dzielimy masę ziemniaczaną na 8 krążków i do każdego wkładamy farsz, zalepiamy i kulamy. Wrzucamy po 2 kule do wrzącej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5-7 min. Podajemy z z sosem pieczeniowym,i buraczkami lub modrą kapustą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz