Kluski śląskie z roladą wieprzową inaczej
Składniki:
- 1kg ziemniaków obranych, ugotowanych
- mąka ziemniaczana
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 1 jajko i 1 żółtko
- szczypta soli
Masa:
- ok 40 dag gotowej wieprzowiny szarpanej
- 1-2 kiełbasy śląskie
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 2 plastry boczku
- łyżka musztardy sarepskiej
- jeśli suche to 2 łyżki gotowego sosu pieczeniowego
- sól i pieprz do smaku
Ugotowane ziemniaki studzimy. W misce ugniatamy na płasko ziemniaki, przepuszczone przez praskę. Dzielimy nożem na 4 części, jedną część ziemniaków wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (z lekką górką). Dokładamy 1 łyżkę mąki pszennej jajka i sól. Zagniatamy ziemniaki. Z tej ilości powinno wyjść ok 8 dużych kulebeli.
Składniki na nadzienie drobno kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz musztarda, jeśli farsz jest suchy dodajemy łyżke lub 2 sosu pieczeniowego.. Dzielimy masę ziemniaczaną na 8 krążków i do każdego wkładamy farsz, zalepiamy i kulamy. Wrzucamy po 2 kule do wrzącej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5-7 min. Podajemy z z sosem pieczeniowym,i buraczkami lub modrą kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz