20 lipca 2023

Burek z dalmacji

 

Składniki:

  • ciasto filo ok 15 płatów
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz sól
  • papryka słodka
  • pół szklanki wody

 Mięso podsmażamy z drobno posiekaną cebulą, na niewielkiej ilości oleju, dosłownie przez chwile ( tak by nie było widać surowego mięsa). Przyprawiamy solą i pieprzem, ugniecionym czosnkiem, szczyptą papryki czerwonej.

Na jeden rulon używamy ok 5 płatów. Mleko mieszamy z olejem i każdy płat smarujemy dokładnie tą mieszanką, układamy jeden na drugi, na ostatni płat układamy na brzegu mięso i zawijamy w długi rulon. Do naczynia żaroodpornego można ułożyć kilka takich rulonów można też zrobić  ślimaki. Z podanej ilości wyjdą 3 rulony.

Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C, w połowie pieczenia podlewamy pół szklanki wody. To spowoduje, iż filo w środku będzie miękkie,a z zewnątrz chrupiące.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz