26 grudnia 2023

Om Ali po polsku

 

 

Składniki:

  • ok 4 kromki czerstwej chałki
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść rodzynek
  • garść kokosu
  • garść orzechów 
  • garść migdałów
  • 1 łyżka masła
 
Kromki chałki smażymy z każdej strony na łyżce masła. Rozdrabniamy ją jak ostygnie palcami i mieszamy  z bakaliami. W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną i cukrem do pierwszego zabulgotania. Kokilki smarujemy oliwą i układamy chałkę z bakaliami., wyrównujemy. Całość zalewamy mlekiem ze śmietaną, tak by przykryć pieczywo. Zapiekamy w 180 stopniach C ok 20-25 min do zarumienienia góry.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz