Składniki
- Polędwiczka wieprzowa
- 2 cebule lub 2 szalotki
- 3 jabłka winne
- sól, pieprz
- świeże gałązki rozmarynu
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki limoncello lub białego wina
Polędwiczkę czyścimy, oprószamy solą i pieprzem, czosnek obieramy i tniemy w plasterki. Obsmażamy na oleju i łyżce masła polędwiczkę z każdej strony, dorzucamy też czosnek i gałązkę rozmarynu, ma się przyrumienić. Przenosimy do brytfanki, czosnek wyrzucamy, podlewamy olejem z patelni. W koło obkładamy cebulą pociętą w pióra i jabłkami pociętymi w plastry (ze skórką), na wierzch jabłek dajemy masło. Podlewamy limoncello lub winem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 25 min. wyciągamy z pieca, zostawiamy do odpoczynku na 10 min i dopiero wtedy kroimy. Podawać można z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą pęczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz