Składniki:
Rolada kawowa:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukier
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zimnej wody
- ok 3-4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dajemy do niej partiami cukier, ucieramy do momentu aż cukier niknie, a białka będą śnieżnobiałe i puszyste. Dodajemy delikatnie żółtka, olej, wodę i na koniec przesianą mąkę, proszek i kakao. Jeśli konsystencja jest lejąca dodajemy jeszcze trochę mąki. Przekładamy biszkopt do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zrzucamy z ok 20 cm na ziemię. Pieczemy ok 20 min w temp 175 stopni C. Przepis na dużą blaszkę. Czysta ścierkę osypujemy cukrem pudrem, z biszkoptu ściągamy papier do pieczenia i zawijamy w ścierkę w rulon.
Masa orzechowa:
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 1/3 szklanki cukru
- 200g masła- temperatura pokojowa
- 1/2 szklanki mleka
Mleko podgrzewamy z cukrem, dorzucamy orzechy zmielone. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia ( ma powstać gęstsza papka). Miękkie masło ucieramy przez chwile, dodajemy po łyżce naszej papki orzechowej. Mieszamy całość do połączenia. Odwijamy ścierkę i masę wykładamy na powierzchni biszkoptu. Zawijamy ponownie. Całość rolady polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i dekorujemy ubita śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz