18 grudnia 2023

Rolada kakaowa z masą z orzechów włoskich

 




Składniki:

Rolada kawowa:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukier
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • ok 3-4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dajemy do niej partiami cukier, ucieramy do momentu aż cukier niknie, a białka będą śnieżnobiałe i puszyste. Dodajemy delikatnie żółtka, olej, wodę i na koniec przesianą mąkę, proszek i kakao. Jeśli konsystencja jest lejąca dodajemy jeszcze trochę mąki. Przekładamy biszkopt do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zrzucamy z ok 20 cm na ziemię. Pieczemy ok 20 min w temp 175 stopni C. Przepis na dużą blaszkę. Czysta ścierkę osypujemy cukrem pudrem, z biszkoptu ściągamy papier do pieczenia i zawijamy w ścierkę w rulon.



Masa orzechowa:

  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200g masła- temperatura pokojowa
  • 1/2 szklanki mleka

Mleko podgrzewamy z cukrem, dorzucamy orzechy zmielone. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia ( ma powstać gęstsza papka). Miękkie masło ucieramy przez chwile, dodajemy po łyżce naszej papki orzechowej. Mieszamy całość do połączenia. Odwijamy ścierkę i masę wykładamy na powierzchni biszkoptu. Zawijamy ponownie. Całość rolady polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i dekorujemy ubita śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz