Składniki:
Spód makowy:
- 850g gotowej masy makowej
- 100g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 jajek w temperaturze pok
- szczypta soli
Gotowa masę makową łączymy z grysikiem, proszkiem do pieczenia, żółtkami- mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy ubite do masy makowej i delikatnie łączymy.
Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę 24x24. Wylewamy masę, ostukujemy o stół by powietrze uciekło. Pieczemy w 175 stopniach C ok 55 min. Można przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Studzimy spód i przekrajmy na pół.
Krem śmietanowy:
- 250g mascarpone
- ok 330 ml śmietany 36% lub 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- gotowa masa kajmakowa ( ja dałam tylko 1/2)
- migdały do posypania
Zimne mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i wolna strużką dolewamy do serka zimną śmietanę. Żelatynę zalewamy wodą , mieszamy, dajemy do mikrofali na parę sekund, by się rozpuściła. Ciepłą żelatynę mieszamy z 2 łyżkami masy śmietanowej, dopiero tak zahartowaną wlewamy do masy śmietanowej. Łączymy i na chwile dajemy do lodówki.
Na pierwszą połowę spodu makowego nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim, wykładamy masę do końca. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, by był bardziej plastyczna, wykładamy na śmietanę. A wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz