21 grudnia 2023

Makowa krówka. Makoscarpone

 




Składniki:

Spód makowy:

  • 850g gotowej masy makowej
  • 100g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek w temperaturze pok
  • szczypta soli

Gotowa masę makową łączymy z grysikiem, proszkiem do pieczenia, żółtkami- mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy ubite do masy makowej i delikatnie łączymy.

Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę 24x24. Wylewamy masę, ostukujemy o stół by powietrze uciekło. Pieczemy w 175 stopniach C ok 55 min. Można przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Studzimy spód i przekrajmy na pół.

Krem śmietanowy:

  • 250g mascarpone
  • ok 330 ml śmietany 36% lub 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • gotowa masa kajmakowa ( ja dałam tylko 1/2)
  • migdały do posypania

Zimne mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i wolna strużką dolewamy do serka zimną śmietanę. Żelatynę zalewamy wodą , mieszamy, dajemy do mikrofali na parę sekund, by się rozpuściła. Ciepłą żelatynę mieszamy z 2 łyżkami masy śmietanowej, dopiero tak zahartowaną wlewamy do masy śmietanowej. Łączymy i na chwile dajemy do lodówki.

Na pierwszą połowę spodu makowego nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim, wykładamy masę do końca. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, by był bardziej plastyczna, wykładamy na śmietanę. A wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz