25 stycznia 2024

Brownie z miętowym krememem

 



Składniki:

  • 220 g masła
  • czekolady deserowej 2 i 1/2 tabliczki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 jajka (temp pokojowa)
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli


Masło rozpuszczamy z cukrem i czekoladami. Zostawiamy do ostudzenia. Do tego wbijamy jajka, dodajemy soli, wanilii. Kakao z mąką przesiewamy i dorzucamy do jajek. Blaszka 24x24 wyłożona papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na ok 30-35 min. Ciasto będzie gotowe gdy brzegi odejdą i będą twardsze, a środek będzie miękki.


Krem miętowy

  • 250ml mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • kilka landrynek miętowych lub gałązek mięty
  • 2 łyżki cukru pudru


W kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy landrynki ( lub gotujemy gałązki mięty), po rozpuszczaniu dolewamy troszkę śmietany. Mascarpone łączymy ze śmietaną i ubijamy, dodajemy strużką ostygłe landrynki. Łączymy wszystko razem. Wykładamy masę na brownie i zdobimy czekoladą utartą lub czymś innym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz