Składniki:
- 220 g masła
- czekolady deserowej 2 i 1/2 tabliczki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 4 jajka (temp pokojowa)
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- szczypta soli
Masło rozpuszczamy z cukrem i czekoladami. Zostawiamy do ostudzenia. Do tego wbijamy jajka, dodajemy soli, wanilii. Kakao z mąką przesiewamy i dorzucamy do jajek. Blaszka 24x24 wyłożona papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na ok 30-35 min. Ciasto będzie gotowe gdy brzegi odejdą i będą twardsze, a środek będzie miękki.
Krem miętowy
- 250ml mascarpone
- 150 ml śmietany 36%
- kilka landrynek miętowych lub gałązek mięty
- 2 łyżki cukru pudru
W kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy landrynki ( lub gotujemy gałązki mięty), po rozpuszczaniu dolewamy troszkę śmietany. Mascarpone łączymy ze śmietaną i ubijamy, dodajemy strużką ostygłe landrynki. Łączymy wszystko razem. Wykładamy masę na brownie i zdobimy czekoladą utartą lub czymś innym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz