25 stycznia 2024

Makaron ryżowy z indykiem i warzywami


Składniki:

  • pierś z indyka nieduża ( można zamienić na kurczak)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • makaron ryżowy opakowanie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • trochę mąki

Indyka kroimy w średnia kostkę, pieprzymy, solimy i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. Obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Na innej patelni na oleju smażymy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę Gdy się zarumienią dorzucamy marchewkę pokrojoną w słupki ( julienne) i paprykę w paski. Smażymy ok 10 min. Dorzucamy mięso, podlewamy całość sosem sojowym, doprawiamy też imbirem, chili i solą. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony wrzucamy na patelnie, przez chwile podsmażamy z warzywami i mięsem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz