24 stycznia 2024

Cynamonowe spiral


Składniki:

  • 500g maki pszennej 650
  • 125 ml skondensowanego mleka (temp pok)
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko (temp pok)
  • olej

dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu


W misce należy wymieszać mąkę z jajkiem i solą, dodać powoli mleko. Ugniatamy masę by była gładka i miękka. Odstawiamy w misce na 30 min, przykrywając wilgotną ścierką. Dzielimy na 4 części i każą wałkujemy. Wycinamy paski grubości i długości długopisu. Dwa ze sobą skręcamy i na końcu dobrze zwijamy. Każą spirale odstawiamy jeszcze na 15 min. Pieczemy w głębokim oleju na brązowo, po wyjęciu z oleju obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz