Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 200g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 4 żółtka
- cukier puder do posypania
Do 4 szklanek mleka wrzucamy cukier, rozpuszczamy całość na wolnym ogniu. W jednej szklance mleka mieszamy żółtka z budyniem i mąkami. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Wlewamy zawiesinę do ciepłego mleka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszamy by budyń był jednolity. Studzimy budyń. Miękkie masło chwile miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Ciasta francuskie pieczemy osobno w 220 stopniach C ok 20 min ( do zarumienienia). Na jeden blat wykładamy cały krem i przykrywamy drugim. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz