27 lutego 2024

Kremówka

 




Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 żółtka
  • cukier puder do posypania

Do 4 szklanek mleka wrzucamy cukier, rozpuszczamy całość na wolnym ogniu. W jednej szklance mleka mieszamy żółtka z budyniem i mąkami. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Wlewamy zawiesinę do ciepłego mleka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszamy by budyń był jednolity. Studzimy budyń. Miękkie masło chwile miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Ciasta francuskie pieczemy osobno w 220 stopniach C ok 20 min ( do zarumienienia). Na jeden blat wykładamy cały krem i przykrywamy drugim. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz