3 czerwca 2024

Szybkie lody truskawkowe

 


 Składniki:

  •  3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki śmietanki 36% lub 30%
  • 2,5 szklanki pulpy ze świeżych truskawek


Cukier rozpuszczamy w mleku, dodajemy śmietanę i na końcu mąkę. Podgrzewamy powoli i mieszamy cały czas, ma powstać śmietankowy budyń. Przykrywamy jego powierzchnie folia spożywczą i studzimy. Truskawki obieramy i blenduje. Chłodny budyń łączymy z musem truskawkowym, można pomóc sobie blendując masę do gładkości. Wkładamy do pojemnika i mrozimy. Lody wychodzą  mocno truskawkowe.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz