4 czerwca 2024

Odwrócone ciasto truskawkowe

 


Odwrócone ciasto truskawkowe

Składniki:

  • spód: 2 łyżki masła ( temp pok)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • szklanka pokrojonych w plastry dojrzałych truskawek

Ciasto:

  • 2/3 szklanki cukru białego
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła 100g (temp pokojowa)
  • 2/3 mleka w temp pok
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Na dno tortownicy 20cm wykładamy masło z cukrem i rozciągamy na dnie. Truskawki pocięte w plastry układamy na maśle z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dorzucamy cukier i mleko, mieszamy, dokładamy masło i jajko ponownie mieszamy- można też mikserem. Wykładamy dość gęstą masę delikatnie na truskawki, Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 30-35 min. Ods5tawiamy do ostygnięcia. Odwracamy ciasto do góry nogami na talerz. Truskawki można zamienić na inne owoce.

 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz