19 listopada 2024

Sernikomakowiec, Seromak

 


Składniki

spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej 450
  • 2 żółtka
  • 80g masła twardego
  • 2 łyżeczki śmietany 18%

Zagniatamy ze składników na spód kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozciągamy ciasto ( wałkując lub ręcznie) w dużej formie, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy w 180 stopniach C ok 10 min.

Masa makowa:

  • 4 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 garści rodzynek
  • garść skórki pomarańczowej
  • kilka kropli olejku migdałowego

Mak zalewamy gorącą woda na ok 30 min, po to by uwolniła się goryczka. Odsączamy dokładnie mak z wody. Mielimy 3 kronie- można go również potraktować blenderem. Jajka ubijamy na puszysto z cukrem. Dodajemy do masy jajecznej mak i bakalie, delikatnie łączymy składniki. Wykładamy na wystudzony spód.

Masa serowa: jajka śmietana i ser powinny mieć temp. pokojową !

  • 1 kg sera w wiaderku dobrej jakości.
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 2 budynie waniliowe
  • szczypta soli

Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy do nich ser z wiaderka, dosypujemy budynie oraz dolewamy śmietanę. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, którą na końcu dodajemy do masy jajeczno-serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na mak. Pieczemy całość ok 60 min w temp 180 stopni C (piec musi być rozgrzany przed włożeniem ciasta). Ciasto po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.Można je mrozić.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz