Składniki
spód:
- 1 szklanka mąki pszennej 450
- 2 żółtka
- 80g masła twardego
- 2 łyżeczki śmietany 18%
Zagniatamy ze składników na spód kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozciągamy ciasto ( wałkując lub ręcznie) w dużej formie, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy w 180 stopniach C ok 10 min.
Masa makowa:
- 4 szklanki maku
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 2 garści rodzynek
- garść skórki pomarańczowej
- kilka kropli olejku migdałowego
Mak zalewamy gorącą woda na ok 30 min, po to by uwolniła się goryczka. Odsączamy dokładnie mak z wody. Mielimy 3 kronie- można go również potraktować blenderem. Jajka ubijamy na puszysto z cukrem. Dodajemy do masy jajecznej mak i bakalie, delikatnie łączymy składniki. Wykładamy na wystudzony spód.
Masa serowa: jajka śmietana i ser powinny mieć temp. pokojową !
- 1 kg sera w wiaderku dobrej jakości.
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 2 budynie waniliowe
- szczypta soli
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy do nich ser z wiaderka, dosypujemy budynie oraz dolewamy śmietanę. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, którą na końcu dodajemy do masy jajeczno-serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na mak. Pieczemy całość ok 60 min w temp 180 stopni C (piec musi być rozgrzany przed włożeniem ciasta). Ciasto po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.Można je mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz