4 listopada 2024

Zupa krem z kiszonej kapusty

 


Zupa krem z kiszonej kapusty

Porcja na 4 osoby

Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka korzeń
  • 3 średnie ziemniaki
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 2l bulionu
  • kmin rzymski
  • majeranek

Kroimy ziemniaki, 1 marchewkę, cebule i pietruszkę w kostkę i podsmażamy do miękkości. Warzywa przerzucamy do garnka zalewamy bulionem, dokładamy kapustę kiszoną ( jeśli jest długa to ja siekamy przed dodaniem) oraz kminek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości kapusty. Blendujemy zupę. Doprawiamy  solą, pieprzem i kminem ( chwile jeszcze podgotowyjemy).

Marchewkę, która na została, tniemy w paseczki-julienne i smażymy w głębokim tłuszczu. Dekorujemy nią wierzch kremu. Można podawać też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz