10 listopada 2024

Ciasto imbirowe, chleb imbirowy.

 


Ciasto imbirowe, chleb imbirowy.

Ciasto wychodzi mocno korzenne i miękkie w środku dzięki dodaniu musu z jabłek. Wierzch jest mega słodki, więc jeśli chcecie by było mniej słodsze, to posypcie tylko wierzch cukrem pudrem. Przepis jest wzorowany na cieście imbiowym ze znanej sieciówki kawowej.

Składniki:

  • 150g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Lukier

  • 12 szklanki serka śmietanowego
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru


Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mus jabłkowy ( lub starte na papkę 1 jabłko), jajko. Jeśli trochę się zważy to i tak się upiecze, wystarczy dodać sypkie produkty i przyprawy i się wszystko wyrówna. Ciasto powinno wyjść gęstsze, przekładamy je do foremki na chleb lub małej keksówki. Pieczemy w 160 stopniach ok 50 min, pod koniec warto sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Studzimy ciasto. Z serka i cukru pudru robimy lukier, ma być gęsty, więc jeśli nie jest, dodajemy cukru pudru, po jakimś czasie zastygnie na cieście. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz