Ciasto imbirowe, chleb imbirowy.
Ciasto wychodzi mocno korzenne i miękkie w środku dzięki dodaniu musu z jabłek. Wierzch jest mega słodki, więc jeśli chcecie by było mniej słodsze, to posypcie tylko wierzch cukrem pudrem. Przepis jest wzorowany na cieście imbiowym ze znanej sieciówki kawowej.
Składniki:
- 150g masła miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Lukier
- 12 szklanki serka śmietanowego
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mus jabłkowy ( lub starte na papkę 1 jabłko), jajko. Jeśli trochę się zważy to i tak się upiecze, wystarczy dodać sypkie produkty i przyprawy i się wszystko wyrówna. Ciasto powinno wyjść gęstsze, przekładamy je do foremki na chleb lub małej keksówki. Pieczemy w 160 stopniach ok 50 min, pod koniec warto sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Studzimy ciasto. Z serka i cukru pudru robimy lukier, ma być gęsty, więc jeśli nie jest, dodajemy cukru pudru, po jakimś czasie zastygnie na cieście. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz