Pignoli włoskie ciastka migdałowe. Oryginalne ciastka są robione na bazie pasty migdałowej. U nas ciężko dostać taka z wysokim % migdałów w sobie, te z zawartością ok 40-60% nie nadają się bo są za płynne, dlatego moje ciastka są na mące migdałowej z której jestem w stanie uzyskać taką sama strukturę ciastek jak z pasty.
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- ekstrakt migdałowy
- 1 białko z jajka
- 1/2 filiżanki orzeszków piniowych
Jajko ubijamy z połową cukru do puszystości, dokładamy porcje mąki i resztę cukru. Ciasto ma wyjść takie gęstsze, będzie mocno lepiące się , warto formować ciastka wilgotnymi rękami. Tworzymy kuleczki wielkości piłek golfowych, jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy mąki migdałowej. Każdą kulkę moczymy z wierzchu w białku i zanurzamy w orzeszkach. Układamy na formie do makaroników lub na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w temp 160 stopni C. Ciastka wychodzą pyszne, chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz