4 listopada 2024

Pignoli włoskie ciastka migdałowe

 


Pignoli włoskie ciastka migdałowe. Oryginalne ciastka są robione na bazie pasty migdałowej. U nas ciężko dostać taka z wysokim % migdałów w sobie, te z zawartością ok 40-60% nie nadają się bo są za płynne, dlatego moje ciastka są na mące migdałowej z której jestem w stanie uzyskać taką sama strukturę ciastek jak z pasty.


Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • ekstrakt migdałowy

  • 1 białko z jajka
  • 1/2 filiżanki orzeszków piniowych


Jajko ubijamy z połową cukru do puszystości, dokładamy porcje mąki i resztę cukru. Ciasto ma wyjść takie gęstsze, będzie mocno lepiące się , warto formować ciastka wilgotnymi rękami. Tworzymy kuleczki wielkości piłek golfowych, jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy mąki migdałowej. Każdą kulkę moczymy z wierzchu w białku i zanurzamy w orzeszkach. Układamy na formie do makaroników lub na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w temp 160 stopni C. Ciastka wychodzą pyszne, chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz