Ciasto zachwyca smakiem i pięknym kolorem, jest bardzo mokre, słodkawe pięknie pachnie pomarańczami, sam smak marchwi jest nie wyczuwalny.Polecam warte spróbowania.
400 gr marchewki
4 jaja
100 gr masła
szkłanka cukru
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawu do piernika skórka z otartej pomarańczy
polewa
sok z pomarańczy
1 łyżka masła
1 biała czekolada
czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli, dodajemy miękkie masło i na koniec wlewamy powoli sok
lub
lukier
sok z połowy pomarańcza
kilka kropli aromatu pomarańczowego
ok 5 łużek cukru
jeśli lukier nie robi się biały dodajemy cukru
Wykonanie:
Marchew ścieramy na grubych oczkach.Masło ucieramy z cukrem dodajemy do niego ostrożnie po 1 jajku ucieramy. Dadajem do jaj startą marchew, otartą skórkę z pomarańczy oraz wszystkie suche składniki ( sodę, proszek, mąkę, przyprawę do piernika). Ciasto wyłożyć do formy-ja akurat piekę je w małej formie prostokątnej.Pieczemy ok 60 min w temp 180 stopni.Studzimy w otwartym piekarniku przez 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz