9 grudnia 2012

Musaka mięsna

Musaka

Grecka musaka - jak większość bardzo popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego- w takim wydaniu tez najlepiej smakuje.

 składniki:
40 dag mięsa mielonego
2 średnie bakłażany
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 jaja
puszka pomidorów bez skóry
beszamel
natka pietruszki
żółty ser
sól, pieprz i oregano

Bakłażany kroimy w plastry i solimy, sół pomoże usunąć w warzywa wodę i gorycz. Odstawiamy na 20 min, płuczemy z soli i soku.W tym czasie na oliwie podsmażamy czosnek i cebule( ma się nie zarumienić).Dodajemy mięso mielone i obsmażamy, później pomidory w puszce i wszystko mieszamy do miękkości, doprawiamy solą pieprzem i oregano.Można tez dodać łyżkę koncentratu jeśli ktoś lubi mocniej wyczuwalny smak pomidorów :)dusimy ok 5 min. Bakłażany obsmażamy na patelni grillowej i osuszamy na ręczniku papierowym .Układamy warstwami.

 przepis na beszamel w innym poście :)
 http://chocospoko.blogspot.com/2012/11/beszamel.html
  
Od dołu: 
bakłażany 
pietruszka posiekana
mięso z sosem pomidorowym
warstwa bakłażanów
zalewamy sosoem beszamelowym + 2 jajka( rozbełtane)
posypujemy serem żółtym

Zapiekamy 45-55 min w temp 180 stopni 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz