7 września 2013

Kapuśniaczki

Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" jest trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Z tego przepisu wychodzi ok 40 małych kapuśniaków

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 150g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 1/2 szklanka kwaśnej śmiatany 18 %\
  • 2 łyżki mleka
  •  2 łyzeczki cuku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania kapuśniaków

Farsz:

  • ok 60 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz łyżką mąki. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Siekamy masło dodajemy jaja, śmietanę i na końcu wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Cebule i pieczarki drobno siekamy i podsmażamy ze szczyptą soli i pieprzu. Kapustę chwile przegotowujemy, odcedzamy i drobno kroimy. Rozwałkowujemy ciasto i na brzegu układamy farsz zawijamy, odcinamy nadmiar, kolejna partia na ciasto ,znów raz zawijamy odcinamy itd... powstaje kilka wałków z farszem , każdy z nich tniemy na mniejsze.Układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp 180-200 stopni C przez 20 min. Doskonałe do barszczu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz