Z tego przepisu wychodzi ok 40 małych kapuśniaków
Ciasto:
- 500g mąki
- 150g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka i 1 żółtko
- 1/2 szklanka kwaśnej śmiatany 18 %\
- 2 łyżki mleka
- 2 łyzeczki cuku
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko do posmarowania kapuśniaków
Farsz:
- ok 60 dag kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 20 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz łyżką mąki. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Siekamy masło dodajemy jaja, śmietanę i na końcu wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Cebule i pieczarki drobno siekamy i podsmażamy ze szczyptą soli i pieprzu. Kapustę chwile przegotowujemy, odcedzamy i drobno kroimy. Rozwałkowujemy ciasto i na brzegu układamy farsz zawijamy, odcinamy nadmiar, kolejna partia na ciasto ,znów raz zawijamy odcinamy itd... powstaje kilka wałków z farszem , każdy z nich tniemy na mniejsze.Układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp 180-200 stopni C przez 20 min. Doskonałe do barszczu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz