14 sierpnia 2013

Sernik potrójnie czekoladowy

Przepis znalazłam na zszywce.pl, publikuje go po moich drobnych modyfikacjach.

Ciasto jest bardzo jedwabiste i efektowne ,a zarazem pyszne. Ja robiłam je na tortownicy o wymiarach 25 cm.

Składniki:

spód:
  • 150 g ciastek czekoladowych ( herbatniki)
  • 3 łyżki masła lub margaryny

Całą tortownice wykładamy folia aluminiową. Ciastka kruszymy i mieszamy z tłuszczem. Następnie wysypujemy na spód tortownicy i dobrze ubijamy dużą łyżką. Spód ląduje do pieca na 10 min w temp 180 stopni C.

Masy serowe
  • 1kg sera w wiaderku ( czysty bez dodatków smakowych)
  • 150g cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 18% śmietana 250 ml
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 100 g( tabliczka) ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Ser miksujemy z cukrem i mąkami na gładką masę. Dodajemy powoli jajka ( w ogóle nie trzeba używać miksera), ok 3 łyżki śmietany 18%  oraz ekstrakt waniliowy. Łączymy ze sobą składniki.
W 3 miskach roztapiamy każdą z czekolad ( mikrofala lub wodna kąpiel- ja roztopiłam z niewielką ilością mleka na gazie). Do każdej miseczki dajemy po równo masy serowej, czekolady (lekko ostygłe)  mieszamy : biała i mleczna z 1 łyżką śmietany, gorzka z  2 łyżkami  śmietany. Czekoladę łączymy z serem.
Na herbatniki wylewamy ostrożnie łyżką białą masę, później mleczną, a na samą górę gorzką. Pieczemy ok 1h w temp. 180 stopni C. Boki maja być ścięte, a środek lekko płynny, po wystygnięciu utworzy się skorupka u góry. Ciasto najlepiej na całą noc włożyć do lodówki i konsumować dopiero na drugi dzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz