Składniki:
Farsz:
- 0,5kg mięsa mielonego
- szklankę ryżu
- szklanke kaszy jęczmiennej drobnej lub średniej
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka wędzona w proszku
- pietruszki suszonej
poza tym:
- papryki ok 14 szt (średnia wielkość)podłużna żółta
- trochę podgardla
- 2 łyżki koncentratu
Ryż z kaszą gotujemy z wodą, która zaledwie je przykrywa-trzeba pilnować , bo się lubi przypalić.Gdy już podwoją swoją objętość dodajemy mięso- mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Po wyparowaniu wody i gdy mięso się poddusi ,dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól, pieprz, pietruszkę suszoną. Zostawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia cały czas pod przykryciem. Faszerujemy papryki. Na dno dużego rondla wrzucamy podgardle pokrojone w kosteczkę, wlewamy trochę oliwy i wody. Układamy ciasno paprykę, każdą warstwę papryk vegetujemy, oprószamy pieprzem i po wierzchu smarujemy koncentratem. Zapiekamy na małym, ogniu do miękkości górnych papryk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz