14 sierpnia 2013

Papryka żółta faszerowana

Papryka faszerowana to pozycja obowiązkowa w okresie wakacyjnym, szybka w przygotowaniu, ale również bardzo dobra.Szczególnie upodobają sobie ja fani gołąbków.


Składniki:

Farsz:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • szklankę  ryżu
  • szklanke kaszy jęczmiennej drobnej lub średniej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka wędzona w proszku
  • pietruszki suszonej

poza tym:

  • papryki ok 14 szt (średnia wielkość)podłużna żółta
  • trochę podgardla
  • 2 łyżki koncentratu 

Ryż z kaszą gotujemy z wodą, która zaledwie je przykrywa-trzeba pilnować , bo się lubi przypalić.Gdy już podwoją swoją objętość dodajemy mięso- mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Po wyparowaniu wody i gdy mięso się poddusi ,dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól, pieprz, pietruszkę suszoną. Zostawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia cały czas pod przykryciem. Faszerujemy papryki. Na dno dużego rondla wrzucamy podgardle pokrojone w kosteczkę, wlewamy trochę oliwy i wody. Układamy ciasno paprykę, każdą warstwę papryk vegetujemy, oprószamy pieprzem i po wierzchu smarujemy koncentratem. Zapiekamy  na małym, ogniu do miękkości górnych papryk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz